Viktig information

Porttelefonen

Att svara i telefonen

Eftersom porttelefonen är kopplad till telenätet använder lägenhetsinnehavaren sin egen telefon – både för att samtala med besökare och för att öppna dörren.

När en besökare slår kortnumret eller telefonnumret ringer det som vanligt i lägenhetsinnehavarenss telefon. När man lyfter på luren hörs emellertid en liten melodislinga som talar om att samtalet kommer från porttelefonen. Då är det möjligt att tala med besökaren i 45 sekunder.

Att öppna porten

Under samtal med besökaren trycker man på 5’ans knapp på sin vanliga telefon och sedan lägger på. Porten öppnas omedelbart.

Att inte öppna porten

Under samtal med besökaren trycker man på 0’ans knapp på sin vanliga telefon eller så lägger man på luren. Porten öppnas inte.

Avfall och återvinning

Lite information om hur du ska sortera dina sopor och vad som ska sorteras i de olika avfallsslagen.

www.sopor.nu

Källsortering och återvinning, grovsopor med mera…

www.helsingborg.se

Som medlem

I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med undantag för ledningar för avlopp, värme, el och vatten om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet.

Hemförsäkring bostadsrätt

När man bor i en bostadsrätt så räcker inte en vanlig hemförsäkring. Du måste ha en speciell hemförsäkring med bostadsrättillägg. Om något händer i din lägenhet som skadar andra delar av huset kan du nämligen bli skyldig att ersätta bostadsrättsföreningens självrisk på fastighetsförsäkringen. Denna summa kan ofta uppgå till höga belopp. En vanlig hemförsäkring täcker här bara lösöre och inte lägenheten och dess fasta utrustning.

De flesta försäkringsbolag har så kallade bostadsrättstillägg på sina hemförsäkringar. Detta tillägg täcker upp denna självrisk och gråzonen mellan din lägenhet och fastigheten. Detta är den viktiga skillnaden mellan en “vanlig” hemförsäkring och en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

En annan sak, som man säkert kan ha svårt att tro, är att om tex grannen ovanför får en läcka i sin bostad är du skyldig att betala för skadorna på din lägenhet, om grannen inte varit bevisat vårdslös. Denna risk är alltså också något som din hemförsäkring måste ta hand om.

Slutligen, hemförsäkringarna täcker inte alltid hela den fasta utrustningen och detta är viktigt att du kollar med ditt försäkringsbolag när du tecknar försäkringen.

Sälja bostadsrätt

För föreningens fortsatta trivsel är en bra regel att sälja till den som du själv skulle vilja ha som granne. När du träffat överenskommelse med köparen av din bostadsrätt måste ni skriva ett överlåtelseavtal. Detta avtal är bindande.

– Du måste meddela styrelsen att du tänker sälja din bostadsrätt.

– Köparen måste ansöka om medlemskap i föreningen omedelbart efter förvärvet.

Det kan vara lämpligt att skaffa ett förhandsbesked från styrelsen innan förvärvet sker. Styrelsen brukar ta en kreditupplysning på den nye medlemmen och eventuellt kontrollera köparens referenser från tidigare boende m m.

Styrelsen kan neka köparen medlemskap i föreningen. Skulle detta ske är överlåtelsen ogiltig och säljaren har kvar sin bostadsrätt. Köparen kan överklaga styrelsens beslut till hyresnämnden.

Källarförråden

Det är såklart förbjudet att förvara lättantändliga vätskor eller annat eldfängt material i förråden!

Renovering

Målning och tapetsering av lägenheter ansvarar innehavaren själv för. Om man vill byta något ytskikt i badrum (golv eller vägg) måste man först ha tillstånd från styrelsen. Tillståndet är sedan villkorat av att arbetet ska utföras av en auktoriserad firma.

El

Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning måste du överlåta till en fackman. Kontakta styrelsenen angående strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer som behöver lagas eller bytas för råd.

Paraboler

Inga parabolantenner är tillåtna.

Stopp i avloppet

Prova först själv…

Toaletten

1. Om inte WC-skålen redan är full med vatten, pröva att hälla en hink vatten från så hög höjd du kan ner i skålen.

2. Försök att lossa proppen med en vaskrensare.

3. Pröva med en avloppspump eller ett rensband, om du har sådan utrustning.

Vasken på diskbänken

1. Töm ut vattnet, som står i diskbänkens vask med en skopa.

2. Spola riktigt hett vatten direkt ner i avloppet.

3. Använd en vaskrensare.

4. Sätt en hink under vattenlåset. Öppna låset och rensa eventuellt med ett rensband.

Golvbrunnen

1. Lyft av silen och ta bort hår och annat som samlats i brunnen.

2. Använd propplösare, ev tillsammans med ett rensband.

Förebyggande åtgärder

Du ska naturligtvis vara observant på vad ni slänger i både vask och toalett.

Kasta INTE/INGA/ALDRIG, blöjor, tops, bomull eller likande i toaletten. De sväller upp och orsakar stopp i avloppet. Undvik även att kasta kattsand, den slipar bort glasyren och förorsakar stopp. Kasta självklart inte heller cigarettfimpar eller ämnen/vätskor som är miljöfarliga som våra reningsverk inte kan ta hand om.

Bara toalettpapper i toaletten!

Gör också till vana att tvätta ur vasken med hett vatten då och då. Då får du bort de fettavlagringar som sätter sig i avloppsröret. Annars växer fettlagret och till slut får du stopp i vasken i alla fall.

olvbrunnen i badrummet bör du också regelbundet rensa från hår, tvål och hudavlagringar.

Varning!

Använd aldrig frätande medel t ex sådana som innehåller saltsyra när du ska lösa en propp i toaletten eller i handfatet. Risken är mycket stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet- och dig själv. När du använder vaskrensare i sanitetsporslin, tänk på att porslinet är ömtåligt. Du kan lätt spräcka det genom alltför hårdhänta rörelser.

Andrahandsuthyrning

En bostadsrätt upplåts i syfte att bostadsrättsinnehavaren själv skall bo permanent i den. Den som vill hyra ut sin bostadsrätt i andra hand kan få göra det under vissa villkor.

Du ska ha vägande skäl för att inte själv använda lägenheten, tex arbete eller studier på annan ort, rekreation under viss tid efter sjukdom eller annan oförutsedd händelse. Det krävs att Du är i en situation där Du inte kan använda lägenheten under en viss tid.

Bostadsinnehavaren måste få tillåtelse av styrelsen för att hyra ut lägenheten i andra hand. Andrahandsuthyrning beviljas för en tid av högst ett år i taget. Juridisk person accepteras ej som andrahandshyresgäst.

Tänk på!

– Du har kvar dina förpliktelser till föreningen trots att du tillfälligt inte bor i föreningen! Du ansvarar själv för att avgiften betalas till din förening.

– Kontrollera med ditt försäkringsbolag om vilka försäkringar som behövs för ett fullgott skydd.

– Om du tar ut för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig.

– Hyran ska vara skälig. Hyran är inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för till bruksvärdet likvärdiga lägenheter. En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel.

– Hyresintäkten skall du deklarera

– Det är du som bostadsrättsinnehavare som har det yttersta ansvaret för bostaden. Du ansvarar bl.a. för att din hyra betalas i tid och att andrahandshyresgästen är skötsam.

Detta är reglerat i bostadsrättslagen se 7 Kap 10§ och 7 Kap 18§.

Den som hyr ut i andra hand utan styrelsens godkännande riskerar att förverka sin bostadsrätt. Denna regel finns på plats eftersom det är viktigt för föreningen att ha överblick över vilka som bor bland dess medlemmar, och för att det är viktigt att känna till att systematisk andrahandsuthyrning inte förekommer.